Polisi insurans RM80j tak dituntut

termasuk sijil takaful matang kerana tidak dimaklumkan kepada waris.

KUALA LUMPUR 9 Jun – Sebanyak RM80 juta daripada lebih 110,000 polisi insurans dan sijil takaful yang telah matang tidak dituntut oleh pemilik atau waris sepanjang tahun 2016 kerana tidak dimaklumkan kepada ahli keluarga.

Ketua Pegawai Eksekutif Maybank Ageas Holdings Berhad, Kamaludin Ahmad berkata, kajian yang dilakukan oleh Persatuan Insurans Hayat Malaysia (LIAM) dan Persatuan Takaful Malaysia (MTA) menunjukkan bahawa ramai individu tidak memberitahu kewujudan polisi insurans atau sijil takaful atas nama si mati kepada waris mereka.

Jelas beliau, di Etiqa sahaja terdapat kira-kira RM13 juta nilai polisi atau sijil yang tidak dituntut.

“Pelbagai usaha telah dilaksanakan untuk menghubungi semua waris yang terlibat, namun sebahagian mereka tidak mengemas kini maklumat peribadi se­perti nombor telefon dan alamat sehingga menimbulkan sedikit kesulitan.

“Etiqa secara proaktif cuba mengesan waris-waris melalui penubuhan pasukan khas yang ditugaskan untuk mengenal pasti pemilik polisi atau sijil yang telah meninggal dunia dengan menjalankan carian secara sistematik,” katanya dalam kenya­taan di sini hari ini.

Tambah Kamaludin, jumlah polisi dan sijil yang tidak dituntut memberi pengajaran dan kesedaran kepada generasi akan datang supaya tidak terbeban untuk mengenal pasti manfaat insurans atau takaful yang tidak dituntut.

Katanya, Etiqa mahu menangkis persepsi negatif umum bahawa syarikat insurans dan takaful hanya berminat untuk mengutip premium serta sumbangan tetapi keberatan membayar tuntutan.

“Itu semua tidak benar dan kami teruja untuk membayar tuntutan kepada para pelanggan. Dalam kebanyakan kes, tuntutan sememangnya dibayar kerana dapat meringankan beban kehidupan pemegang polisi dan waris mereka.

“Jika pelanggan dilindungi oleh polisi insurans atau sijil takaful, maklumkan kepada ahli keluarga dan berikan seba­nyak mungkin maklumat kepada syarikat insurans atau takaful mengenai waris-waris agar lebih mudah untuk kami menjejaki mereka,” ujarnya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/bisnes/ekonomi/polisi-insurans-rm80j-tak-dituntut-1.491571#ixzz4jxIG1cYM
© Utusan Melayu (M) Bhd

Medical Card mampu milik

TERLAJAK MURAH!!
SERENDAH RM59!!
.
GREAT EASTERN TAKAFUL MEDICAL CARD PAKEJ DIRI, PASANGAN, KELUARGA DAN PEKERJA!!
AMBIL PERLINDUNGAN DIRI ANDA DAN KELUARGA SEBELUM SAKIT.
==================================================
#HAD TAHUNAN RM1.32JUTA
#TANPA HAD seumur hidup
#TANPA ko-takaful
#Perlindungan sehingga 99 TAHUN
#Cover 60 Hari SEBELUM MASUK WAD
#Cover 180 Hari SELEPAS KELUAR WAD
#Rawatan Pesakit Luar Akibat Kemalangan RM4,000 SETIAP
KEMALANGAN
#Rawatan Pesakit Luar DIALISIS BUAH PINGGANG & KANSER
RM1.32 JUTA SETAHUN
#90 buah panel hospital
#EHSAN kematian disebabkan kemalangan RM15 RIBU
#Towing kereta percuma RM300/pertowing
#Supreme assist-Bantuan ketika di luar negara
#Executive 2nd Opinion
#COVER intraocular Lens RM 2000
#Penggunaan ambulans ditanggung
#Elaun harian hospital kerajaan RM 50 sehari
#Didatangkan dalam
#Bentuk INDIVIDU & PAKEJ
#GUARANTEE RENEWAL
#INDIVIDU
#FAMILY LESS 5%
#PEKERJA LESS 15%
.
~ kegunaan untuk cover bil rawatan di hospital swasta apabila admit
~ pm umur dan pakej untuk pengiraan caruman yang tepat
SEBARANG PERTANYAAN BOLEH KOMEN ” NAK TAHU” atau boleh contact saya.

.Ahmad Hanizam Abdullah
Takaful Advisor
011 5659 8769
Saya sedia membantu.
.
#greateasterntakafultakaful
#thebestmedikalkad
#AnnurTheGreatAgency

Mula Tanam 7 Prinsip Ini Dalam Diri Kalau Anda Nak Kaya Cepat

Berdasarkan pemerhatian saya, ada beberapa prinsip penting yang diamalkan orang kaya-kaya dalam menyimpan kekayaan.

Saya sendiri pun amalkan prinsip ni. Dan Alhamdulillah, ia memang berkesan:

Prinsip #1 – Potong at least 10% daripada income bulanan untuk dijadikan simpanan untuk dilupakan. Simpan dan lupa. Jangan diingat-ingat lagi. Sampai satu masa, duit tu boleh dimanfaatkan untuk gandakan kekayaan melalui bisnes atau pelaburan.

Prinsip #2 – Simpanan di tempat yang agak ‘susah’ dikeluarkanmacam Tabung Haji (tak ada kad ATM) dan simpanan emas. Kalau simpan dalam Tabung Haji, jangan sekali-kali ambil kemudahan pengeluaran melalui ATM Bank Islam atau Bank Rakyat. Kalau mudah dikeluarkan, duit simpanan tu tak akan bertahan lama. Dan lagi baik kalau serahkan buku bank tu kepada mana-mana ahli waris yang amanah. Bila benar-benar terdesak jer baru mintak buku tu.

Prinsip #3 – Mulakan simpanan  sekarang walaupun sedikit. Tak kira berapa banyak pun jumlah yang kita mampu simpan setiap bulan,yang paling penting ialah memupuk TABIAT menyimpan. Dulu saya mula menyimpan cuma RM20 sebulan potong gaji masuk Tabung Haji. Pesan Azizi Ali, selagi anda tak menyimpan wang, selagi itulah anda tak akan jadi kaya.

Prinsip #4 – Asingkan cepat-cepat bahagian simpanan sebaik sahaja dapat gaji atau terima hasil bisnes. Jangan tangguh-tangguh. Paling baik, buat potongan gaji supaya duit tu dapat ‘diselamatkan’ sebelum sampai ke tangan kita lagi. Selebihnya baru guna untuk belanja. Duit yang tak diasingkan sangat berisiko untuk dibelanjakan.

Prinsip #5 – Letakkan matlamat simpanan at least 3 bulan pendapatan sebagai dana kecemasan. Lagi baik 6 bulan pendapatan. Dana kecemasan tu penting sebagai ‘buffer’ kalau hilang pekerjaan. Kalau anda plan nak berhenti kerja dan buat bisnes sendiri, mesti simpan at least setahun pendapatan sebagai backup. Kalau nak bebas kewangan, sasarkan simpanan at least RM1.2 juta. Nilai tu mampu menjana pendapatan tahunan yang cukup untuk tak perlu bekerja sepanjang hayat, In Shaa Allah.

Prinsip #6 – Laburkan semula bila dapat keuntungan daripada simpanan. Kalau dapat dividen, re-invest dividen tu supaya duit tu akan berganda. Kalau belanjakan setiap kali dapat dividen, nilai pokok tu sebenarnya susut setiap tahun dimakan inflasi. Nilai RM100,000 hari ni tak sama kuasa belinya pada 10 tahun akan datang.

Prinsip #7 – Jangan jadikan takaful / insuran sebagai tempat untuk menyimpan wang.  Tapi ambil takaful betul-betul untuk dilindungi dengan pampasan atas musibah seperti kematian, hilang upaya, kos rawatan hospital, dan penyakit kritikal. Kalau simpan duit dalam takaful, anda rugi ‘wakalah fee’ yang bukan sedikit. Takaful bertujuan untuk perlindungan kewangan jika berlaku sebarang musibah. Ia bukan untuk simpanan.

Simpanan dan perlindungan takaful adalah dua instrumen berbeza. Kita perlu adakan simpanan atas banyak tujuan yang tak boleh dilindungi oleh takaful. Contohnya: simpanan dana kecemasan (e.g. kereta rosak, kehilangan harta, hilang pekerjaan, dan lain-lain), simpanan untuk memulakan bisnes, simpanan untuk pelaburan, atau sebagainya.

— Bak kata Zig Ziglar: “WEALTH ARE ACQUIRED BY 20% HEAD KNOWLEDGE AND 80% BEHAVIOR”

Benar. Kita bergantung 100% kat rezeki yang Allah berikan. Tapi kalau kita sendiri tak mulakan tindakan, tak jadi juga. Kalau tak ada usaha, sampai bila-bila kita tak layak jadi kaya. Dan ini bermula dengan membenih tabiat menyimpan. Bila kita dapat kuasai asas ini, kekayaan akan datang tanpa dijemput, dan kita pula “terpaksa” jadi kaya.

Ahmad Hanizam Abdullah

Takaful Advisor

011 5659 8769

cropped-16602578_1535265049847510_668197003379278577_n.jpg

2 sebab pekerja kerajaan pun perlu medical card

cropped-16602578_1535265049847510_668197003379278577_n.jpg Majoriti yang bekerja di sektor awam rasa selesa apabila mereka dijanjikan manfaat perubatan di hospital kerajaan. Tapi ramai yang tak tahu di sebalik kemudahan perubatan untuk pekerja dan pesara sektor awam ni ada had dan batasnya.
 .
Di sini saya senaraikan dua keburukan apabila seseorang itu bergantung sepenuhnya kepada manfaat perubatan di hospital kerajaan.
. .
1⃣ Kos Peralatan Tidak Ditanggung
 .
Yang datang untuk dapatkan rawatan di hospital kerajaan ni kena bayar RM1 sahaja untuk jumpa doktor dan RM5 untuk dapatkan rawatan daripada pakar. Murah kan?
 .
Namun, kalau kena kes yang serius di mana anda memerlukan penggunaan peralatan canggih di hospital, kos tersebut tidak ditanggung oleh hospital kerajaan.
.
Ini dialami sendiri oleh seorang pesara pegawai pelajaran daerah dan pengetua, di mana beliau terpaksa menggunakan RM11,000 daripada wang pencennya untuk membiayai kos pembelian stent yang dipasang pada jantungnya.
 .
Dalam perkongsian yang lain seorang pegawai kerajaan terpaksa mengeluarkan RM27,000 untuk kos pembelian besi bagi menggantikan tulang anaknya yang patah kerana menghidap kanser tulang.
 .
Bagi pegawai kerajaan, membayar untuk medical card tu dilihat sebagai satu pembaziran tapi bolehkah anda jamin untuk sepanjang hidup anda everything will be good dan anda tidak akan menghadapi ujian besar seperti ini?
 .
Sanggupkah anda menghabiskan wang simpanan dan wang pencen anda untuk membiayai kos perubatan seperti ini?
 .
2⃣ Boleh Claim Tapi Tak Dijamin & Giliran Menunggu Yang Lama
 .
Ada yang berkata pegawai kerajaan boleh claim kos perubatan daripada JPA. Memang boleh claim, tapi tiada jaminan akan dapat.
 .
Kenapa?
 .
Tahukah anda terdapat lebih daripada 1.6 juta penjawat awam di negara kita pada tahun 2017 ini?
 .
Bilangan penjawat awam di Malaysia takkan berkurangan malah semakin bertambah dari tahun ke tahun.
 .
Dalam 1.6 juta tu, berapa puluh ribu pula yang sama jawatan dengan anda dan berapa puluh ribu lagi yang mempunyai jawatan lebih tinggi daripada anda?
 .
Apakah keistimewaan anda untuk menjamin rawatan anda disegerakan atau menjamin claim untuk kos perubatan anda akan dilayan as soon as possible?
 .
Kalau kes untuk tahun-tahun dulu, mungkin ya. Tak ada masalah nak claim dan JPA boleh pulangkan semula kos perubatan anda dalam masa kurang daripada 3 bulan.
 .
Sekarang?
 .
Belum tentu lagi sebab terlalu banyak claim.
 .
✅ Bertindak lah sekarang, kerana sakit kritikal itu tak ada tanda tanda seawal 2 ke 3 tahun.
 .
Ahmad Hanizam Abdullah
Takaful Advisor
011-56598769

Ambil tahu tentang sijil Takaful anda

SIJIL Takaful boleh didefinisikan sebagai suatu dokumen perlindungan Takaful atau kontrak Takaful bagi Takaful Keluarga dan Takaful Am yang di dalamnya terkandung terma serta syarat yang dipersetujui antara peserta dengan pengendali Takaful.

Di dalam Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013, sijil Takaful Keluarga dan kemalangan diri didefinisikan sebagai sijil Takaful yang manfaat Takafulnya akan dibayar sebagai bantuan kewangan apabila berlaku kematian atau kemalangan diri, penyakit atau keuzuran.

Sijil Takaful akan diserahkan kepada peserta Takaful setelah segala proses berkaitan selesai dilakukan oleh pengendali Takaful.

Antara proses yang perlu dilakukan ialah pengisytiharan oleh peserta terhadap segala maklumat kesihatan dan menjawab segala soalan yang terkandung di dalam borang cadangan Takaful dengan telus dan jujur.

Manakala pihak pengendali Takaful pula akan melakukan proses pengunderaitan secara profesional bagi memastikan bakal peserta layak menyertai pelan Takaful berpandukan segala peraturan yang dikawal selia oleh Bank Negara Malaysia dan memenuhi tuntutan Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013, bukan hanya memikirkan faktor keuntungan semata-mata dengan penyertaan peserta baru.

Peserta dan pengendali Takaful serta ejen-ejen seharusnya berusaha untuk mengisytiharkan fakta material ketika membentuk dan mewujudkan kontrak Takaful.

Kegagalan untuk berbuat demikian akan mengakibatkan kesan yang buruk.

Sebagai contoh, peserta yang tidak mengisytiharkan rekod kesihatan mereka secara telus akan mengakitbatkan ketidakadilan dalam bayaran wang caruman ke dalam dana Tabarru’.

Ini kerana faktor kesihatan adalah salah satu kriteria dalam menentukan jumlah bayaran wang caruman demi memastikan keadilan terhadap sesama peserta Takaful apabila berlaku tuntutan.

Ejen-ejen Takaful pula perlulah bersikap berdisiplin dan amanah tanpa hanya memikirkan ganjaran kewangan yang bakal mereka terima dengan memastikan peserta Takaful cakna tentang perkara yang perlu mereka isytiharkan supaya tiada sebarang kemusykilan yang mungkin timbul di kemudian hari kelak jika pengisytiharan tidak dilakukan dengan telus.

Sementara itu, pihak pengendali takaful juga wajar mematuhi segala maklumat yang telah termaktub di dalam sijil Takaful sekiranya berlaku sebarang tuntutan yang layak diterima oleh peserta.

Akur dan memenuhi peraturan ketika memuktamadkan kontrak sijil Takaful dapat menjamin hak-hak kepada kedua-dua pihak pengendali Takaful dan juga peserta.

Hak peserta dan pengendali Takaful dalam sijil Takaful

Peserta boleh membuat aduan kepada Unit Aduan di syarikat pengendali takaful sekiranya hak mereka tidak ditunaikan mengikut kontrak takaful dan mereka juga boleh merujuk kepada Biro Pengantara Kewangan.

Biro ini merupakan salah satu badan bebas yang menjadi pengantara bagi menyelesaikan masalah di antara peserta/pengguna dengan syarikat penyedia perkhidmatan kewangan sebagai contoh pengendali Takaful.

Aduan ini boleh dipanjangkan kepada Bank Negara Malaysia sekiranya aduan di peringkat biro mencapai jalan buntu.

Pengendali Takaful pula berhak menamatkan atau membatalkan kontrak sekiranya peserta gagal memenuhi terma serta syarat di dalam sijil takaful. Segala aduan serta keputusan yang diperoleh adalah berdasarkan asas undang-undang yang ditetapkan dan bukan menurut emosi semata-mata.

Oleh yang demikian, sebaiknya pemilik sijil takaful mestilah memahami kandungan sijil Takaful mereka bagi mengenal pasti jenis perlindungan yang diberikan/ditawarkan dalam sesebuah pelan Takaful.

Ejen-ejen takaful memainkan peranan yang sangat penting kerana tidak ramai peserta yang mengambil berat tentang perkara ini dan demi memastikan tidak berlaku salah faham atau keluhan khasnya daripada peserta takaful tentang ketidakpuasan hati mereka terhadap pengendali takaful.

Jika kedua-dua pihak dalam muamalah menerangkan segala aspek dalam transaksi yang mereka lakukan, membuat pengisytiharan secara jujur dan tidak menyembunyikan fakta yang material, mereka akan beroleh ganjaran keberkatan dalam muamalah mereka, Insya-ALLAH.

Sila layari laman web kami di www.greateasterntakaful.com atau facebook.com/greateasterntakaful

Berminat untuk tahu lebih lanjut tentang pilihan polisi takaful dengan Great Eastern Takaful?

Anda boleh whatsapp saya.

Ahmad Hanizam bin Abdullah

Takaful Advisor

011-56598769

Aset segera


Bayar cuma 10 atau 20 tahun tapi dana beranak sampai 30 tahun.
Modal cuma 10% dari gaji anda tapi benefit sebesar RM500,000.

*Pada umur 58 tahun dan simpanan anda ada RM110,224 tapi cuma bayar RM72,000 (20 tahun) sahaja.
* (Untung RM38,244)💸

Ada sesiapa yang boleh bagi?

Perlu tunggu gaji RM10,000 ke? 🤔

Perunding Takaful Anda

Ahmad Hanizam Abdullah
011-56598769