-

Aset segera

Posted on


Bayar cuma 10 atau 20 tahun tapi dana beranak sampai 30 tahun.
Modal cuma 10% dari gaji anda tapi benefit sebesar RM500,000.

*Pada umur 58 tahun dan simpanan anda ada RM110,224 tapi cuma bayar RM72,000 (20 tahun) sahaja.
* (Untung RM38,244)💸

Ada sesiapa yang boleh bagi?

Perlu tunggu gaji RM10,000 ke? 🤔

Perunding Takaful Anda

Ahmad Hanizam Abdullah
011-56598769

Aset mudah tunai hadapi kecemasan

Posted on Updated on

Ramai yang menjangkakan ekonomi negara akan lebih gawat tahun ini. Sebenarnya, jika dilihat sejak 2014 lagi sudah ada tanggapan sedemikian bagi 2015 manakala pada tahun berkenaan pula, ada juga jangkaan yang sama bagi 2016.

Nampaknya, skrip sama akan sentiasa berulang-ulang. Apa yang perlu kita dilakukan adalah jalan terus. Sebenarnya, masa terbaik untuk membuat persiapan ialah sebelum gawat, dan bukannya ketika gawat.

Kegawatan ekonomi bukan berlaku secara tiba-tiba, ia datang dengan pelbagai tanda dan amaran. Ketika zaman Nabi Yusuf, Allah memberikan tanda melalui mimpi Raja Mesir yang melihat tujuh lembu gemuk dimakan oleh tujuh lembu kurus.

Sebelum ini pun, kita sudah diberikan tanda-tanda awal sejak beberapa tahun lalu melalui kejatuhan nilai ringgit, harga komoditi, harga minyak serta pelabur asing menarik balik pelaburan masing-masing.

Persediaan menghadapi kegawatan bukan dibuat ketika gawat kerana itu sudah terlambat. Panduan yang Allah berikan ketika zaman Nabi Yusof masih praktikal hingga hari ini.

Ketika itu, Nabi Yusof mencadangkan disimpan separuh gandum yang dituai bersama tangkai. Hari ini, gantikan gandum dengan komoditi yang ada seperti simpanan, hartanah, emas, perak, saham serta unit amanah.

Bagi menghadapi zaman kemarau ini, beberapa tip boleh dilaksanakan seperti mempelbagaikan pegangan aset kerana kita tidak tahu aset mana yang akan naik atau turun. Jadi dengan strategi mempelbagaikan aset, jika ada yang jatuh, pasti ada yang naik.

Sebagai contoh, harga rumah naik manakala emas pula turun. Mana tahu, ketika emas naik balik nanti, maka harga rumah pula turun.

Jangan dilupa juga adalah aset kecemasan iaitu perlindungan takaful. Sebenarnya, jika kita bijak memilih, caruman takaful RM100 boleh mendapat liputan sehingga RM200,000 hingga RM300,000 bagi perlindungan takaful hayat.

Bayangkan perkara terburuk yang boleh terjadi ketika ekonomi meleset iaitu perbelanjaan meningkat dan kita pula hilang kerja. Dibuang atau diberhentikan kerja adalah situasi terburuk kerana keadaan berkenaan menyebabkan kita kehilangan pendapatan.

Bagi menghadapi situasi seperti ini, aset mudah tunai yang dimiliki menjadi begitu penting.

Bayangkan pula situasi kita kehilangan pendapatan akibat kematian, lumpuh dan sakit kritikal. Keadaan itu sebenarnya lebih teruk daripada kegawatan ekonomi.

Dalam situasi sebegini, persediaan yang paling ampuh ialah perlindungan takaful di mana polisi takaful dapat menyediakan aset segera yang tinggi dengan kos rendah. Dengan simpanan RM100 boleh menghasilkan RM15,000 dalam tempoh 10 tahun, tetapi RM100 dengan takaful mampu menyediakan RM200,000 dalam tempoh 24 jam jika berlaku kematian akibat kemalangan.

Saya menekankan mengenai takaful kerana di zaman ekonomi meleset, antara perkara yang mungkin terlintas di fikiran kita ialah membatalkan polisi takaful yang sebenarnya hanya mendedahkan kita kepada risiko lebih buruk.

Jadi, antara langkah yang boleh dilakukan adalah mengeluarkan sebahagian nilai tunai, tetapi polisi tetap berjalan seperti biasa. Sebab itu, banyak kali saya tegaskan mengenai keperluan fokus kepada perlindungan dan bukannya simpanan atau perlindungan ketika melanggan takaful.

Anda boleh mengurangkan manfaat tidak perlu seperti manfaat haji, elaun hospital, hadiah bersalin, pengeluaran tunai setiap tiga tahun, tetapi fokus kepada manfaat utama dalam kategori malapetaka kewangan iaitu kematian, lumpuh, sakit kritikal, kemalangan selain kad perubatan.

Justeru, pegangan terhadap aset yang boleh dicairkan amat penting bagi menghadapi musim gawat dan aset yang paling mudah tunai seperti deposit tetap, Tabung Haji dan Amanah Saham Bumiputera (ASB).

Kekalkan dan jika ada lebihan, pindahkan ke dalam bentuk lain untuk dipelbagaikan. Anda juga boleh memberi perhatian kepada aset yang mengambil sedikit masa untuk dicairkan seperti emas, saham dan unit amanah.

Semua itu perlu dijual untuk mendapatkan tunai dan proses jual beli emas, saham dan unit amanah tidaklah terlalu rumit dan mengambil masa panjang seperti hartanah.

Penulis Perancang Kewangan Islamik (IFP), INFAQ Consultancy & Advisory

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 13 Mac 2017 @ 7:04 AM

Jom buka akaun takaful

Posted on

Untuk maklumat lanjut dan pertanyaan melalui whatsapp, boleh hubungi saya.

Ahmad Hanizam bin Abdullah

Takaful Advisor

011-56598769

7 sebab saya jadi takaful advisor

Posted on Updated on

16602578_1535265049847510_668197003379278577_n
 .
1. Market Luas
 .
14 juta rakyat malaysia belum ada takaful..setiap hari ada je yang bersalin..setiap yang mati ada waris yang perlu dibantu termasuk anak kecil yang baru bersalin tadi. Semua peringkat mampu merasa dari bayi dalam perut sehinggalah abang pencen.
 .
2. Tiada Stok
 .
Tak perlu jadi stokis. Modal besar nak beli stok, nak ada gudang bagai. Nak ada peti sejuk beku. Yang perlu ada sebuah beg lengkap dengan ipad dan borang berkaitan.
 .

3. Boleh kerja di mana mana tempat dan tak kira masa

Boleh kerja siang sebelum subuh atau larut malam. Terpulang kepada klien kita. Boleh kerja di opis sendiri atau opis klien. Boleh sign up di rumah atau kedai makan. Time is yours. Takde merungut takleh sembahyang awal waktu. Takleh cuti mak sakit. Tak sempat dengar kuliah agama.Banyak quality time ada sama kita.

4. Modal bisnes yang rendah tapi income unlimited

Tak perlu kos overhead yang tinggi. Pejabat disediakan. Produk baru juga disediakan. Sistem disediakan. Kelas pun disediakan. Tak payah pecah kepala fikirkannya. Cuma bayar duit exam untuk lesen sahaja.
Income ikut naik dengan ramainya pelanggan kita. Bukan senang nak dapat gaji tiap-tiap hari berubah naik. Jadi, rukun islam yang ke 4 dan ke 5 boleh kita kecapi malahan boleh bantu orang lain juga.

5. Ganjaran dan bonus yang banyak

Income masyuk…lagi ditambah gadjet terkini ipad laptop hp baru malahan dapat melancong banyak kali  di luar negara. Tempat lain mana boleh dapat?

6. Suasana kerja tak stress dan takde kerja berat

Keje dengan rakan-rakan yang energetic, smart, helping each other. Keje tak ikut telunjuk orang. Yang best tak berpeluh, tak perlu angkat benda berat, tak payah sakit pinggang.

7. Dapat buat kerja kerana Allah

Takaful adalah untuk lindungi orang Islam, untuk bangunkan ekonomi Islam. Kalau kita sendiri, tak buat, tidak mustahil orang bukan Islam yang buat. Kenapa nak gadaikannya kepada mereka. Mereka buat bukan kerana Allah.

Jom sertai kami di Annur The Great Agency
AHMAD HANIZAM BIN ABDULLAH

Medical Card

Posted on Updated on

16602578_1535265049847510_668197003379278577_n

Great Eastern Takaful menawarkan 5 pakej Medical Card berdasarkan nilai bilik iaitu i-M100, i-M150, i-M200, i-M300 dan i-M400.

Syarat-syarat miliki Medical Card Great Eastern Takaful :-

1) Umur kemasukan minimum 30 hari

2) Umur kemasukan maksimum 65 tahun

3) Medical Card layak digunakan sehingga berumur 80 tahun

4) Kadar caruman berbeza-beza mengikut jantina, umur, jenis pekerjaan dan status merokok

5) Boleh digunakan di mana-mana Hospital Panel Great Eastern Takaful

6) Tidak boleh digunakan untuk bersalin

7) Tidak cover untuk penyakit sedia ada sebelum apply Medical Card ini

8) Ada tempoh bertenggang (waiting period) selama 120 hari selepas sijil berkuatkuasa

Mahukan Medical Card ini?

AHMAD HANIZAM BIN ABDULLAH

Tips Kewangan Peribadi

Posted on

image3

TIP KEWANGAN 1 MINIT

Sebelum nak buat :-

Tabung Rumah 🏡

Tabung Kereta 🚘

Tabung Haji✈️

Tabung Persaraan 👴👵

Buat dulu Tabung Takaful Income Replacement

Sebab Tabung Takaful Income Replacement yang akan JANA INCOME BULAN-BULAN FOREVER AND EVER, bermodalkan tak sampai 10% dari gaji bulanan anda.

Sebagai contoh, lelaki berumur 31 tahun, income RM5,000 sebulan. Ada tanggungan isteri dan anak-anak 2 orang

Setahun income anda bersamaan RM60,000.

Untuk anda jana income RM60,000 tiap tiap tahun (atau RM5,000 tiap- tiap bulan) pada kadar pulangan 8% setahun, anda perlukan MODAL RM750,000

Jadi, apa tindakan permulaan anda?

Nak invest dalam Properties terus RM750,000?

Loan RM750,000 (100% loan) selama 30 tahun pada kadar 4.5% setahun, membuatkan anda terpaksa bayar ansuran pinjaman sebanyak RM3,800 sebulan.

Mampu tak bayar loan RM3,800 sebulan sedangkan income anda RM5,000 je sebulan? Bank pun confirm reject loan anda sebab dah lebih dari kemampuan anda. Jadi, maka keluarlah strategi dari otai hartanah, suruh beli rumah sebiji sebiji dulu. Kumpul sikit sikit dulu. Nanti dapatlah hartanah RM750,000 selepas 10 tahun ke.

MASALAH DIA – Kalau tahun depan anda jatuh sakit kritikal dan hilang keupayaan bekerja selama-lamanya, macam mana?

Sebab itu saya sarankan, buat #TabungTakaful Income Replacement dulu.

Dengan caruman Takaful RM150-500 sebulan, anda dah DAPAT JAMINAN BERTULIS yang akan tanggung KERUGIAN KEWANGAN yang berlaku dalam hidup anda.

Kalau esok accident dan meninggal dunia, keluarga dah dapat gantirugi RM800,000 sekelip mata. Dengan duit tu, 750,000 boleh labur semula pada ASB kadar 8% setahun, untuk dapat pulangan RM60,000 tiap tiap tahun.

INI BARU PERANCANGAN KEWANGAN YANG BETUL

Lepas dah buat #TabungTakaful, nak melabur dalam hartanah, unit trust, emas ke, forex, saham , kereta , buatlah! Saya tak larang…..

Saya cuma pesan, DAHULUKAN APA YANG LEBIH PENTING!

AHMAD HANIZAM BIN ABDULLAH

Perlindungan tinggi dan fleksibel dengan i-Great Mega

Posted on

capture

MENJALANI kehidupan dan menghabiskan usia yang masih berbaki dengan penuh ketenangan menjadi impian setiap insan.

Apabila segala yang diingini sudah dimiliki, keperluan dan tanggungjawab untuk orang tersayang telah dipenuhi, hari-hari yang dilalui akan lebih bererti.

Nikmat yang dikecap ini amat bermakna kerana bukan semua orang mendapat peluang serupa.

Demi memastikan keselesaan dan kelangsungan hidup tidak terjejas sekiranya berlaku kejadian yang tidak diduga, anda perlu mengambil pelan perlindungan takaful untuk diri sendiri dan keluarga.

Mempunyai pelan perlindungan takaful juga akan dapat memastikan komitmen bernilai tinggi anda seperti pembiayaan rumah, kereta dan aset-aset lain dapat diteruskan.

Dalam masa yang sama anda masih dapat mengekalkan gaya hidup seperti sedia kala.

i-Great Mega ialah Pelan Takaful Keluarga berkaitan pelaburan dengan caruman berkala yang terhad yang menyediakan perlindungan selama 30 tahun.

Ianya juga memberikan manfaat kewangan apabila berlaku kematian atau hilang upaya penuh dan Kekal (HUPK) kepada orang yang dilindungi.

Tempoh bayaran caruman bergantung pada dua pilihan iaitu pelan pembayaran 10 tahun dan pelan pembayaran 20 tahun.

Jumlah perlindungan asas pelan ini bermula daripada RM500,000 dan anda layak menerima manfaat kesetiaan sehingga 40% pada akhir setiap tahun kelima pembayaran sijil.

Dengan i-Great Mega, sebarang lebihan pengunderaitan daripada Dana Tabarru’, setelah melakukan penyelarasan yang sesuai untuk tujuan kecemasan, akan dikongsi antara semua peserta dan pengendali Takaful dengan nisbah 50:50.

Bahagian peserta daripada lebihan tersebut akan dikreditkan semula ke dalam Akaun Unit Perserta (PUA) supaya anda mendapat lebih pulangan apabila sijil anda matang.

Anda boleh memilih daripada pelbagai dana yang diuruskan secara profesional dan tentukan kombinasi yang paling sesuai untuk anda.

Dana-dana itu ialah Dana i-Makmur, Dana i-Mekar dan Dana i-Majmuk.

Dana i-Makmur melabur dalam sekuriti pendapatan tetap Islam, contohnya sukuk kerajaan dan korporat serta deposit Islam. Bagi Dana i-Mekar, 80% hingga 100% pelaburan adalah dalam ekuiti berlandaskan Syariah yang mudah ubah dalam jangka pendek.

Dana i-Majmuk pula dilaburkan dalam campuran ekuiti berlandaskan Syariah, sekuriti pendapatan tetap Islam dan deposit Islam.

Manfaat yang diterima melalui pelan i-Great Mega tidak dikenakan cukai dan caruman yang dibayar mungkin layak mendapat pelepasan cukai. Pelan i-Great Mega ini terbuka bagi mereka yang berumur 19 tahun sehingga 60 tahun.

Pelan i-Great Mega turut menawarkan khidmat tambahan badal haji sekiranya peserta meninggal dunia.

Kewajipan haji peserta akan ditunaikan oleh badan atau organisasi yang berkaitan.

Bagi menikmati khidmat tambahan ini, peserta harus mengisi Borang Perkhidmatan Badal Haji.

Bagaimanapun, jumlah Perlindungan Asas mestilah mencukupi untuk pemotongan bagi perkhidmatan ini.

Sekiranya peserta meninggal dunia, jumlah daripada Manfaat Kematian yang telah dipersetujui oleh peserta akan disalurkan kepada badan wakaf yang dilantik oleh Great Eastern Takaful.

Khidmat ini ialah pilihan tambahan dan peserta bolehlah mengisi borang perkhidmatan wakaf untuk mendapatkan khidmat ini.

Senario ringkas i-Great Mega

Kamarul berumur 35 tahun dan telah mencarum dalam pelan i-Great Mega sejak 18/10/2016.

Beliau memilih tempoh bayaran caruman untuk 20 tahun dan memilih Dana i-Majmuk sebagai dana pelaburan pelannya.

Setiap bulan, Kamarul membayar caruman sebanyak RM300 untuk jumlah perlindungan bernilai RM500,000.

Pada 17/10/2021, beliau akan layak untuk mendapatkan manfaat kesetiaan sebanyak 5%.

Dia meneruskan pelan i-Great Mega ini sehingga tahun kedua puluh di mana beliau menerima manfaat kesetiaan yang selanjutnya pada akhir tahun ke-10, ke-15 dan ke-20 dan menikmati perlindungan untuk sepuluh tahun yang berikutnya. Beliau juga akan menerima manfaat matang apabila sijilnya matang pada tahun ke-30.

Sila layari laman web kami di  www.greateasterntakaful.com atau  facebook.com/greateasterntakaful.

Artikel ini dibawakan oleh Great Eastern Takaful

sumber: Sinar Harian

AHMAD HANIZAM BIN ABDULLAH