Takaful vs Simpanan

5c085-keratanakhbar

Pernah dengar tak tentang konsep ‘simpan 10% dari pendapatan untuk simpanan’?

Macam mana tu?
Ok, senang je… sekiranya gaji anda RM5000.00 sebulan, asingkan RM500.00 setiap kali dapat gaji untuk simpanan..

Tapi…masalahnya, bulan lepas simpan, bulan ni korek balik…bulan ni simpan balik, bulan depan pulak dah korek semula.. Dah tu camne nak menyimpan?

Ini adalah idea yang selalu saya kongsikan dengan pelanggan saya…Katakan Gaji anda RM5000.00 sebulan. Asingkan RM500.00 untuk disimpan di TIGA tempat yang berbeza:

i. Simpan RM200.00 untuk Insuran/Takaful
ii. Simpan RM200.00 di tempat yg boleh menjana pendapatan pasif (ASB/Unit Trust/Saham etc)
iii. Simpan lagi RM100.00 di tempat yang lebih cair seperti di bank or bawah bantal just in case kalau-kalau perlu wang untuk belanja hujung bulan

Kenapa perlu simpan asing-asing pulak?
Ok, setiap simpanan ada kelebihan masing-masing dan setiap simpanan juga melengkapi 1 sama lain. Macam mana tu?

Simpan di Insuran/Takaful
a) Konsep menyimpan sebagai ‘Protection’
b) Sebagai persediaan dari segi Medical Cost & Income Protection di masa depan

Simpan di ASB/Unit Trust/Saham etc
a) Menjadikan simpanan untuk jana semula pendapatan (pelaburan secara pasif)
b) Dividen yang lebih tinggi

Simpan di akaun bank
a) Simpanan lebih cair
b) Boleh dikeluarkan bila-bila masa

biz card ammet

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s