Tips menjual insurans takaful

10384607_1107754939265192_8447319390393697189_n

Menjual insurans takaful bermula dengan kita mengenal pasti siapa prospek kita.  Di mana mereka berada?

Apa kegemaran dan minat mereka?

Apa kemahuan dan keperluan mendesak yang mereka ada?

Berapa pendapatan mereka?

Selepas dah jelas dengan persoalan-persoalan tersebut, barulah kita susun strategi untuk mempromosikan produk insurans/takaful kepada mereka.

Kita akan rasa susah nak jual polisi apabila kita mensasarkan prospek yang kurang berkualiti.

Kurang berkualiti ni maksudnya, kita dah pilih prospek yang memang berpendapatan rendah.

… ataupun dari segi undang-undang insurans sendiri, mereka tak layak untuk ambil pelan perlindungan untuk diri mereka, boleh jadi disebabkan mereka telah pun jatuh sakit.

Untuk membantu proses jualan berlaku dengan lancar,

1. Pastikan anda jelas dan faham kegunaan produk 

Tujuannya adalah supaya anda boleh jadi lebih kreatif dalam membuat persembahan jualan. Produk insurans/takaful bukan semata-mata untuk perlindungan atau tabung ketika musibah sahaja.

Ia boleh dijadikan sebagai guarantee untuk memastikan pencarum ada duit untuk pembiayaan pendidikan anak-anak, tabungan untuk pergi haji dan umrah dan sebagainya.

Semuanya bergantung pada cara anda menerangkan kepada prospek apa kegunaan lain insurans dan takaful.

2. Jual kegunaan, kebaikkan dan keistimewaan produk 

Terangkan pada pelanggan, apa benefit yang pelanggan akan dapat apabila mencarum.

Jangan buang masa ceritakan ciri-ciri produk kepada pelanggan.

3. Mendidik bukan sekadar menjual 

Dekati pelanggan dengan perspektif ingin mendidik pelanggan apa kelebihan, kebaikkan insurans.

Rata-rata manusia tak suka dipaksa atau disuruh untuk beli barang.

Tapi, sebenarnya manusia ni suka beli barang apabila tak dipaksa untuk membeli.

4. Beri free gift 

Ini pun kaedah yang boleh digunakan.

Sediakan hadiah-hadiah istimewa untuk prospek tak kisahlah sama ada dia akan beli atau tidak dari anda.

5. Berlatih menjual selalu 

Macam mana cara nak berlatih menjual?

Ada dua cara.

Pertama berlatih menjual dengan cara menemui sebanyak mana prospek dan membuat persembahan jualan.

Kedua, berlatih menjual dengan cara menulis. Sama ada penulisan menerusi email ataupun blog/facebook.

Semoga tips ini bermanfaat.

Konsultan Takaful Anda
Ahmad Hanizam Abdullah
019-7589774
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s