Posted in Manfaat takaful

Mengapa anda perlu menyimpan di takaful?

2837-heba-ipsl-607x210-spotlights

Simpanan di takaful tidak sama seperti simpanan di bank, Tabung Haji atau pun ASB. Simpanan di takaful dipanggil pencarum/peserta. Caruman dalam Takaful bermakna kita membantu antara satu sama lain di mana apabila kita ditimpa musibah pada masa itu, barulah pencarum akan kata berbaloi. Daripada wakalah itu lah kita dapat membantu sesama pencarum apabila ditimpa musibah..

Berbanding jika kita simpan di Bank, Tabung Haji atau ASB di mana mereka cuma menjaga duit penyimpan tetapi adakah kebajikan penyimpan terjaga?.

Ye betul, mencarum di Takaful tidak janji jadi kaya tetapi ianya dapat mengelakkan pencarum dari jadi papa kedana dan juga dapat meringankan beban keluarga mereka. Apa yang penting ialah added value to you money. Astro, wifi dll kita boleh bayar setiap bulan tapi untuk perlindungan kenapa kita perlu berkira.

.Sebagai pelanggan Takaful adakah jika kita sakit Astro akan menyumbang?

Kita sanggup pergi shopping setiap bulan tetapi untuk mengeluarkan duit setiap bulan untuk simpanan kita dan anak-anak kita rasa kita terbeban dan tidak mampu. Saya berasa sangat sedih kerana orang Melayu/Islam yang paling kurang mencarum dalam Takaful ini. Fikir-fikirkan lah.
.

Zamah dahulu, kita tiada Takaful cuma ada Insurance. Dulu-dulu insurance hanya beri perlindungan sahaja tidak ada simpanan berbeza dengan sekarang. Sekarang ada simpanan + perlindungan, pelaburan + perlindungan.

Sebagai contoh, cuba kita lihat, jika kita simpan RM100 dalam Tabung Haji, bank atau ASB, selepas 2 tahun berapa simpanan yang kita ada. Andai ditakdir kita pergu dulu, apa boleh kita buat dengan RM2,400 ++  tu?

Jika dibandingkan kita mencarum di Takaful yang menyediakan asset serta-merta yang berjumlah ratusan ribu ringgit dengan hanya RM100 sedekah yang kita buat setiap bulan.
.
Sekali lagi saya nak tekankan di sini, Takaful adalah konsep bersedekah. Adakah kita bersedekah setiap hari?
,

Sebagai wakil Takaful, saya cuma ingin membantu anda semua memahami apa itu takaful dan manfaat menyimpan di takaful.

AHMAD HANIZAM BIN ABDULLAH

Advertisements

Author:

Saya membantu orang ramai merancang perlindungan pendapatan dan seterusnya mencapai ketenangan fikiran dalam hidup.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s